ЦЕНТЪР ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПОДКРЕПА, гр. Костинброд отпразнува:

  • Първи юни – Международен ден на детето
  • Първи юни – Първият рожден ден на Центъра за обществена подкрепа, гр. Костинброд

На първи юни 2014 г. изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане, гр. София издава Заповед № РД01-648 от 19.05.2014 г. с която разрешава откриването на Център за обществена подкрепа, гр. Костинброд, Софийска област, ул. Ломско шосе № 73 с капацитет 30 места.

Първи юни – международният ден за защита на децата.

А ето и повече за историята на този празник:
Необходимостта от специална защита на правата на децата е провъзгласена още в Женевската декларация за правата на децата от 1924 г.
Човечеството трябва да даде на детето всичко, което има най-добро, вън от всякакви съображения за раса, народност и вяра:
1. Детето трябва да бъде поставено в положение да се развива правилно телесно и душевно.
2. Гладното дете трябва да бъде нахранено, болното дете да бъде лекувано, недоразвитите деца трябва да бъдат насърчени, заблудените деца трябва да бъдат вразумени, сираците и изоставените трябва да бъдат подпомогнати и прибрани.
3. Детето трябва първо да получава помощ във време на беда.
4. Детето трябва да бъде подготвено да изкарва прехраната си и трябва да бъде защитено от всяко изкористяване.
5. Детето трябва да бъде възпитавано в съзнание, че най-добрите си качества то трябва да употреби в услуга на своите братя."

Тази декларация е началото на дейността по закрилата на децата. България е приета за член на Международния съюз за закрилата на децата на 13 април 1925 г.
За първи път Денят на детето се чества официално международно през 1950 г. в 51 страни по света, а е учреден през 1949 г. с решение на Съвета на Международната демократична федерация на жените.

Първи юни – Международен ден на детето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *